'Spot niet met spotters'

'Spot niet met spotters' en 'Red de spottersplaatsen'. Spandoeken met die kreten sieren vanochtend het hek langs de Polderbaan van luchthaven Schiphol. Twintig tot vijfentwintig fervente vliegtuigspotters zijn in de winterse kou samengekomen om een vuist te maken voor het behoud van hun hobby. "We moeten druk op de ketel houden", aldus organisator Gertjan Staphorst van Spotters Platform Schiphol.

De spotters vrezen binnenkort verjaagd te worden van hun stek langs de Polderbaan. Die plek kregen ze toebedeeld nadat de spottersplek langs de Kaagbaan in 2008 moest wijken voor bebouwing. Op de huidige locatie mogen de mannen en vrouwen tijdelijk hun hobby uitoefenen. Uiteindelijk moeten ze ergens anders een definitief onderkomen krijgen. "De gemeente en Schiphol hebben toegezegd met ons te gaan praten en naar een oplossing te zoeken, maar ondertussen gebeurt er niets", aldus Staphorst. "We hopen op deze manier aandacht te krijgen en weer met de betrokken instanties om de tafel te kunnen."

Spotters Platform Schiphol nodigde vertegenwoordigers van Schiphol en de gemeente uit om vandaag met eigen ogen de demonstratie te zien. Anderhalf uur na het begin van de actie, heeft zich nog niemand van de luchthaven of gemeente gemeld. "Hoe lang we blijven hangt een beetje van het weer af, maar we hopen dat er nog iemand op komt dagen. We sturen ze in ieder geval allemaal een uitgebreid verslag met foto's van vandaag."