Gevangenen België willen niet naar Tilburg

Vorig jaar sloten België en Nederland een overeenkomst over het gebruik van de gevangenis in Tilburg. Er kunnen 500 gevangenen naar Tilburg, maar nu blijkt dat slechts 200 Belgische gedetineerden zich vrijwillig hebben aangemeld voor overplaatsing.

België kampt met een cellentekort en Nederland heeft juist cellen over. Volgende maand gaat de gevangenis open voor Belgische gedetineerden, maar nu blijkt dat nog niet de helft van het aantal beschikbare cellen gebruikt zal worden. De vakbonden in België waarschuwen voor moeilijkheden als men gevangenen zal dwingen.

"Nauwelijks 200 gevangenen hebben zich als vrijwilliger opgegeven om naar Tilburg te gaan. En dat terwijl ze er tegen februari toch 500 moeten hebben. We hadden Justitie gewaarschuwd. Als je Belgen in Nederland opsluit, zitten die gevangenen voor hun familie in het buitenland. Men heeft er nooit bij stilgestaan dat die mensen bezwaren zouden hebben tegen een transfer naar Tilburg", aldus vakbondsman Gino Hoppe.

Het Belgische ministerie van Justitie ontkent dat er problemen zijn. "We zijn nog volop met de procedures bezig." Laurent Sempot, hoofd van het Belgische gevangeniswezen, noemt de uitleg van de vakbonden 'voorbarig'.