'Inburgeraar niet in de watten leggen'

Een meerderheid van VVD, CDA, PVV en SP eist dat Gouda onmiddellijk stopt met het per taxi vervoeren van immigranten naar de inburgeringscursus. Het kost de belastingbetaler in Gouda zo'n 500 euro per dag. Verantwoordelijk minister Van der Laan moet volgende week tekst en uitleg geven in de Kamer.

CDA-Kamerlid Van Haersma Buma vindt het 'een volstrekt verkeerde bestedeing van geld.' "Het hoort ook bij een goede inburgering om een strippenkaart te kopen en met de bus te gaan", zo zegt de christendemocraat.

"Het is ongelofelijk dat integratie in de ogen van de politieke elite betekent dat je allochtonen zoveel mogelijk in de watten moet leggen", zegt PVV'er Fritsma. Hij wil ook weten of meer gemeenten hetzelfde doen.

VVD-Kamerlid De Krom is van mening dat je ook van de mensen zelf wel iets mag verwachten. Volgens SP-Kamerlid Karablut brokkelt het draagvlak voor de inburgering af door initiatieven zoals in Gouda en draagt het niet bij aan de zelfredzaamheid.

De gemeente Gouda zegt zelf niets over het taxivervoer, maar laat wel weten een andere locatie voor de inburgeringscursus te eisen als het huidige contract afloopt.