Jol haalt bezem door Ajax

Ajax heeft momenteel acht spelers uitgeleend en op het moment staan Rasmus Lindgren, Rob Wielaert en George Ogararu nog op de nominatie voor verhuur. Ook in de technische staf vinden behoorlijke verschuivingen plaats. John van 't Schip zal vertrekken en ook Rob Witschge, Hennie Spijkerman en Pieter Huistra zullen een andere werkgever gaan dienen. Jol haalt dus aardig de bezem door de contracten bij de Amsterdammers "En we zijn nog niet uitgeveegd," zegt hij op het trainingskamp in het Portugese Albufeira.

Jol omschrijft het als een moeilijk proces. "Ik wil het geen erfenis noemen, maar laat ik zeggen dat ik met een nalatenschap van de afgelopen tien jaar heb te maken. Dat is áltijd zo en ook beslist geen verwijt. Maar ik hoop dat mijn opvolger minder hoeft door te selecteren dan ik. Toen ik binnenkwam hadden we 31 spelers voor het eerste. Twintig plus vier talenten is ideaal."

Jol doet zijn werk in een omgeving die al enkele jaren om een kampioenschap schreeuwt. "Ik heb Maarten Stekelenburg in ere hersteld, formeerde op Gregory van der Wiel na een compleet nieuwe achterhoede en veranderde het middenveld volledig. Voorin ben ik aan het zoeken geweest. Niet als ik over Urby Emanuelson, Marko Pantelic en Luis Suarez kon beschikken. Maar wel als ik noodgedwongen moest wijzigen."

Ajax krijgt het na de winterstop direct zwaar. Mochten de Amsterdammers op dat moment punten laten liggen lijkt het kampioenschap verkeken. Jol verwacht niet dat zijn wijzigingen invloed hebben op de resultaten op de Toekomst en in de ArenA. "Ik weet waar ik mee bezig ben."