PvdA/GL A'dam: topfuncties voor allochtonen reserveren

Een aantal hoge functies bij de gemeente Amsterdam moet uitsluitend beschikbaar worden gemaakt voor niet-Westerse allochtonen. Dat vinden de Amsterdamse gemeenteraadsfracties van de PvdA en GroenLinks, zo meldt het Parool vandaag. Het stadsbestuur zou zo een betere afspiegeling krijgen van de bevolking in de hoofdstad.

Het voorstel van de beide collegepartijen kan in de oppositie weinig genade vinden. Zowel het CDA, D66 als de VVD hebben in een debat met de wethouders Marijke Vos (GroenLinks, Personeel en Organisatie) en Freek van Ossel (PvdA, Werk en Inkomen) hun afkeuring laten blijken. D66 spreekt van positieve discriminatie. ''En daar zijn we tegen. Dat wekt de indruk dat iemand alleen een functie heeft gekregen door zijn afkomst", zo stelt Ivar Manuel, de fractievoorzitter van de partij. Het CDA noemt het voorstel "principieel voor ons een stap te ver".

De gemeente heeft het streven het aandeel aan allochtonen dat ze in dienst heeft voor het einde van dit jaar te verhogen naar 27 procent. Op dit moment is dat 21 procent.