'Pak desnoods gympen van crimineel af'

De recente overvalgolf in Amsterdam baart burgemeester Job Cohen veel zorgen. Hij wil 'alles uit de kast halen om het aantal overvallen in te perken'. "We moeten desnoods hun gympen afpakken", zegt Cohen.

"De stijgende tendens baart ook mij zorgen en het is duidelijk dat we naar nieuwe methoden moeten zoeken om het tij te keren. Het afpakken van mooie schoenen klink wellicht gek, maar kan een effectieve maatregel zijn. Het moet de daders duidelijk worden dat ze alles wordt afgenomen als ze daar niet op een eerlijke wijze aangekomen zijn. En als er geen dure spullen zijn om in beslag te nemen, dan maar de Nikes waar ze mee pronken", zo verduidelijkt Cohen zijn standpunt.

Vooral de interesse van overvallers voor woningen vindt Cohen zorgelijk. "We moeten echt alles uit de kast halen om het aantal overvallen in te perken. Als je het slachtoffer van zo'n misdrijf wordt, heeft dat een gigantische impact en zo'n ervaring raak je je leven niet meer kwijt."

Cohen zegt dat de stad veel onderneemt en meteen in actie komt als het aantal overvallen in een buurt ineens stijgt. Zijn advies luidt om voorzichtig te zijn als er iemand aanbelt. "Behalve goede sloten is het aan te raden een haakje op de deur te doen, waardoor ongenode gasten niet zomaar binnen kunnen stappen. Het is triest dat dit moet, maar het is een manier om erger te voorkomen."