Eindspel rond autofabrikant Saab begint

Vandaag begint het eindspel rond het Zweedse automerk Saab. Dan moeten biedingen op de noodlijdende dochter van de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) binnen zijn.

Onduidelijk is wanneer GM een winnaar aanwijst of alsnog besluit de stekker uit Saab te trekken. GM-topman Ed Whitacre gaf gisteren aan niet meer te verwachten dat Saab overgenomen wordt.

Spyker Cars uit Zeewolde is een van de potentiële kopers. Het bedrijf bracht begin december al een bod uit op Saab, maar dat werd afgewezen. Gisteren zei Spykertopman Victor Muller dat hij van GM tot vanavond 23.00 uur de tijd heeft om een bod in te dienen. Wat ze dan ook gaan doen. "Ik denk dat ze ons tweede, verfijnde bod, accepteren", aldus Muller. Saab werd eerder dit jaar in principe al verkocht aan het eveneens Zweedse Koenigsegg, maar dat bedrijf blies de transactie eind november af.

Het is niet de eerste keer dat de toekomst van een GM-merk met onzekerheid omgeven is. Na een maandenlange voorbereiding voor de verkoop van het Duitse Opel werd in september een koper gevonden. De Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna en de Russische Sberbank zouden het merk overnemen. GM bedacht zich echter en besloot op 4 november Opel toch zelf te houden. Koenigsegg liet in september nog weten dat het voor de overname zou samenwerken met de Chinese autofabrikant Beijing Automotive Industry Holding (BAIC). Maar daarnaast had het nog een lening van de Europese Investeringsbank nodig en zou de Zweedse overheid garant moeten staan.