Nieuwe ombudsman wil 'oplos-tv' maken

In 1983 was het VARA-programma voor het laatst op tv, maar vanaf vrijdag (Ned. 2, 21.20 uur) keert De Ombudsman terug op de buis.

Het begrip ombudsman werd ooit op de kaart gezet door Marcel van Dam en na hem volgden presentatoren Johan van Minnen, Hans Ouwerkerk en Frits Bom. Inmiddels heeft de omroep Pieter Hilhorst (de Volkskrant, Llink) gestrikt om kijkers te hulp te schieten die conflicten hebben met de overheid en organisaties in de publieke sector. 'Rasoptimist' Hilhorst (43) hoopt dat zijn programma een grote maatschappelijke invloed heeft.

Hij wil dat De Ombudsman het verschil gaat maken voor burgers die nu verdrinken in bureaucratische moerassen. "Ik wil als programmamaker niet alleen een zaak aandragen, maar ook beweging in die zaak brengen", schetst Hilhorst. "Ik wil oplos-tv maken." Terugkijkend vindt Hilhorst het onbestaanbaar dat de socialistische omroep in 1983 De Ombudsman inwisselde voor De Consumentenman. "Juist in de tijd van een terugtredende overheid, ten gunste van de markt, ging de VARA zich ook meer toeleggen op consumenten." Hilhorst vindt dat toen, en nu nog steeds, burgers belang hebben bij een vertegenwoordiger die de handel en wandel van de overheid controleert.

De tv-maker heeft al wat draaidagen van het locatieprogramma achter de rug en merkt dat veel regels voortkomen uit wantrouwen. "De overheid is bang dat burgers misbruik maken van voorzieningen en stelt daarom allemaal regels en voorschriften op. Zo is in een van onze uitzendingen te zien hoe een invalide man een tweedehands scootmobiel van Marktplaats koopt. Hij krijgt hier geen subsidie voor omdat er alleen subsidie wordt gegeven op producten van ondernemers die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dus die man koopt juist een goedkoper transportmiddel, maar krijgt geen geld van de overheid. In dat soort gevallen hoop ik door te bemiddelen een oplossing te bereiken."