Onderzoek naar vermeend moordplan CIA

De Duitse justitie is een onderzoek begonnen naar een vermeend plan van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om huurmoordenaars in Hamburg een Syrisch-Duitse zakenman te laten vermoorden. Het onderzoek is gisteren begonnen, zo hebben de Duitse autoriteiten laten weten.

Het Amerikaanse blad Vanity Fair stelde in een artikel dat de CIA in 2004 werknemers van de particuliere beveiligingsfirma Blackwater huurde om in Hamburg de van medeplichtigheid aan terrorisme verdachte zakenman Mamoun Darkazanli te vermoorden. Het hoofdkwartier van de CIA stelde zelfs zijn eigen mensen in Duitsland er niet van op de hoogte dat het huurmoordenaars op de verdachte afstuurde.

De Duitse regering heeft gisteren laten weten niets van deze plannen af te hebben geweten. Darkazanli werd wekenlang gevolgd ter voorbereiding op de uitvoering van het moordplan, maar uiteindelijk besloot "Washington de trekker niet over te halen", volgens de bronnen van Vanity Fair.

Darkazanli wordt er door eerdere contacten met terroristen onder meer in Spanje en de VS van beschuldigd een sleutelfiguur in het netwerk van al-Qaeda te zijn. Hij zou ook banden hebben gehad met de Syrische geheime dienst.