'Geef ook het laatste tsunami-geld uit'

Na de zeebeving die op tweede kerstdag 2004 dood en verderf zaaide in Zuid-Oost Azië is via Giro 555 ongeveer 200 miljoen euro ingezameld door de gezamenlijke hulporganisaties in Nederland. Nu, ruim vijf jaar later, is daarvan nog steeds 730.000 euro over die voor een volgende ramp zijn gereserveerd. De Oldenzaalse notaris Wim Gaalman is het daar niet mee eens en is een actie begonnen die de gezamenlijke hulpinstanties ertoe moeten bewegen ook het laatste geld in de door de tsunami getroffen regio's te steken.

"Uiteindelijk hebben wij als volk dat geld geschonken voor de Tsunami-slachtoffers. Dan vind ik ook dat het daar ook volledig naar toe moet. Vooral, omdat die volgende ramp zich in de getroffen landen als Thailand en Sri Lanka al lang heeft voltrokken. In Sri Lanka bijvoorbeeld leven zeker 500 Tsunami-weeskinderen moederziel alleen op straat. Met die 730.000 euro die over is, kan je in zulke landen ontzettend veel voor hen doen", aldus Gaalman, die zelf destijds een inzamelactie in Twente mede organiseerde en daarmee ruim een miljoen euro ophaalde.

Pogingen om de hulporganisaties tekst en uitleg te vragen over het hoe en waarom van het vasthouden van het geld liepen op niets uit. De notaris hoopt via een speciale website de organisaties op andere gedachten te brengen.