Bekende Chinese dissident in hoger beroep

Liu Xiaobo, een van de bekendste dissidenten van China, is in hoger beroep gegaan tegen zijn vonnis. Dat heeft zijn advocaat vandaag laten weten.

De 54-jarige mensenrechtenactivist werd op eerste kerstdag veroordeeld tot een celstraf van elf jaar voor het "het aanzetten tot het ondermijnen van de staatsmacht". Liu diende zijn hoger beroep in op 29 december. "Hij begrijpt dat er geen grote kans is dat het vonnis wordt veranderd", verklaarde zijn raadsman echter. Liu was vorig jaar opgepakt, omdat hij medeauteur was van de petitie Charta 08. Daarin werd gepleit voor een verandering van het communistische eenpartijstelsel in China. Westerse regeringen bekritiseerden de veroordeling van de activist.

De hoogleraar literatuur aan de Universiteit van Peking zat eerder een jaar in de gevangenis voor deelname aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in juni 1989. Ook bracht hij drie jaar door in een communistisch 'heropvoedingskamp', omdat hij door kritiek op de Communistische Partij te uiten geruchten en laster zou hebben verspreid en de openbare orde zou hebben verstoord.