Komeet boort zich vandaag in de zon

De zon, en daarmee misschien ook wel onze planeet, lijkt af te stevenen op een ramp. Een pas gisteren ontdekte komeet is op weg naar onze dichtstbijzijnde ster en zal daar naar verwachting vandaag nog te pletter slaan.

De komeet maakt vermoedelijk deel uit van de Kreutz sungrazerfamilie. Dit zijn kometen die zijn ontstaan na het uiteenvallen van een reusachtige komeet, ruim voor het begin van onze jaartelling en ontdekt zijn door de Duitse astronoom Heinrich Kreutz.

Deze fragmenten passeren dagelijks de zon en boren zich ook geregeld in onze voornaamste energiebron, maar zijn te klein om te worden waargenomen. De komeet die gisteren werd ontdekt vormt hierop echter een grote uitzondering.

Iedereen wacht gespannen af. Zal de komeet voortijdig smelten of staat ons een ramp te wachten? Bekijk het korte filmpje van The Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) over de komeet hieronder.

Update 17.25 uur:

We kunnen vannacht weer rustig slapen. De zon staat nu wel even op zwart, maar zal morgen gewoon weer aan de hemel staan. De komeet is namelijk zojuist in de zon verdampt, getuige deze animatie op Spaceweather.


Zou Bruce Willis nog op tijd zijn?