Bezoekersrecord voor Auschwitz

Het vroegere naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau heeft in 2009 een recordaantal bezoekers getrokken. In 2009 gingen 1,3 miljoen mensen door de poort van het vroegere kamp met het beroemde opschrift 'Arbeit macht frei'. De meeste bezoekers (821.000) zijn jongeren.

De directeur van het vroegere kamp, Piotr M.A. Cywinski, is daarover zeer verheugd, omdat jongeren de toekomst van de wereld in handen hebben. "Het Europa van vandaag is zonder een diepere kennis van Auschwitz niet te begrijpen", zegt de historicus. De meeste bezoekers komen uit Polen, waarin het vroegere kamp nu ligt. Daarna komen Britten, Italianen, Israëliërs en Duitsers. Uit Azië komen steeds meer mensen naar het vroegere kamp. Vooral in Zuid-Korea is de interesse groot.

In december kwam Auschwitz-Birkenau in het nieuws, toen het opschrift 'Arbeit macht frei' werd gestolen. De politie heeft vijf mannen aangehouden die daarbij betrokken zouden zijn geweest. Het opschrift is in stukken in een bos teruggevonden. De verdachten hebben geen neonazistische sympathieën.

In Auschwitz-Birkenau zijn tussen 1940 en 1945 zeker 1,1 miljoen mensen vermoord. De meeste slachtoffers waren joden. De Russen bevrijdden het kamp op 27 januari 1945.