Roermond wil onderzoek Russische 'nazi-band'

De gemeente Roermond heeft de inlichtingendienst AIVD gevraagd een onderzoek in te stellen naar de risico's van een optreden van de Russische extreem-rechtse metalband Temnozor in die gemeente. Het plaatselijke muziekpodium De Azijnfabriek heeft de band gecontracteerd voor een optreden op 16 januari.

Burgemeester Henk van Beers liet vandaag weten komende maandag overleg te voeren met de AIVD. "We kijken of het verantwoord is dat de band hier optreedt, zo niet, dan grijpen we in", aldus Van Beers. Volgens de Azijnfabriek gaat het om een exclusief optreden in Nederland van Temnozor, een oud Russisch woord voor ochtendschemering.

Het extreem-rechtse Stormfront stelt dat het voor het eerst is dat de band in West Europa optreedt. Het als neonazi-band bekend staande Temnozor noemt zichzelf anti-christelijk en Slavisch heidens. Temnozor is lid van het zogenoemde Pagan Front (heidense front), een internationale alliantie van nationaalsocialistische black-metalbands. De cd's van de band zijn uitgebracht op neonazi-labels, zoals Hakenkreuz-Productions.

Van Beers zegt enkele dagen geleden "bij geruchte" gehoord te hebben over het geplande concert van de band. Direct daarna heeft hij telefonisch contact opgenomen met de AIVD en de dienst om een onderzoek gevraagd.