Zweedse jagers mogen wolven schieten

In Zweden gaan vandaag honderden jagers op zoek naar een wolf om te schieten. Voor het eerst in 45 jaar wordt de wolvenpopulatie uitgedund. In totaal mogen tot half februari 27 wolven worden geschoten. Dat meldde de BBC. In Zweden leven naar schatting tussen de 180 en 220 wolven. De dieren vallen steeds vaker vee en rendieren aan. Daarom mogen er in Zweden volgens het parlement hooguit 210 wolven leven.

Na een succesvolle paartijd is volgens de overheid een overschot ontstaan. Dat biedt jagers de zeldzame mogelijkheid om een wolf te schieten. Om te voorkomen dat er te veel wolven worden doodgeschoten, moeten jagers elk uur kijken of het quotum al bereikt is. De wolf was in Scandinavië bijna uitgestorven toen in de jaren 70 een jachtverbod werd ingesteld.

Noorwegen en Zweden werkten jarenlang aan een herintroductieprogramma, dat volgens de twee landen meer dan geslaagd is. Een Zweedse natuurbeschermingsorganisatie vindt echter dat de populatie wolven nog niet gezond is. De organisatie heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie in de hoop dat het Zweedse besluit wordt teruggedraaid.