Man neergeschoten bij huis Deense cartoonist

De Deense politie heeft gisterenavond een 27-jarige Somalische man neergeschoten voor de woning van cartoonist Kurt Westergaard in de stad Viby. De tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed was thuis toen de man probeerde binnen te komen.

Westergaard wist op het alarm te drukken, waardoor de politie snel kon komen. De politie heeft een nabij de woning gelegen observatiepost, waardoor de Somaliër vlot werd onderschept. Dat meldde de Deense krant Politiken. Westergaard is ongedeerd. De Somaliër is met schotwonden in armen en benen naar het ziekenhuis gebracht.

Tientallen agenten doen na de schietpartij onderzoek in en rond de woning van de tekenaar. De buren zijn uit voorzorg geëvacueerd en de wijk is afgezet. Tevens wordt door de politie gezocht naar eventuele explosieven.

De Deense politie spreekt nog niet over een poging tot een aanslag maar sluit die mogelijkheid ook niet uit. Westergaard hield zich al sinds de ophef over de cartoons in 2006 schuil. Begin 2008 werden twee Tunesiërs opgepakt, die van plan waren om Westergaard te wurgen.

De woede van de islamitische wereld over de cartoons richt zich al langer op Denemarken en de tekenaar. De ambassades in Libanon, Syrië en Pakistan werden aangevallen. Landen als Saudi-Arabië riepen tijdelijk hun ambassadeurs terug. In onder meer Nigeria, Afghanistan en Pakistan kwam het tot rellen waarbij in totaal minstens vijftig doden vielen.