Politiek sceptisch over inkomensgrens in AOW

In de Tweede Kamer wordt sceptisch gereageerd op het voorstel van werkgevers en vakbonden om mensen vanaf een bepaald inkomen te ontzien bij verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Dat blijkt uit reacties vandaag van CDA, PvdA, SP en VVD. Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zeiden al eerder niet te geloven dat het voorstel een oplossing biedt voor zware beroepen en voor ouderen op de arbeidsmarkt.

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij, haar CDA-collega Pieter Omtzigt, Donner en Klijnsma toonden zich wel opgetogen dat sociale partners weer gezamenlijk meedenken over de AOW. Werkgevers en de vakbeweging gingen het afgelopen najaar met ruzie uit elkaar, omdat ze het in de Sociaal-Economische Raad (SER) niet eens werden over verhoging van de pensioenleeftijd.

De ACP, de politiebond van vakcentrale CNV, neemt ook afstand van het FNV-voorstel om door een inkomensgrens te bepalen of iemand met 65 jaar AOW kan krijgen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vindt dat de inhoud van het werk leidend moet zijn, niet wat iemand verdient.

Hij is het niet eens met de redenering dat 90 procent van de mensen met een zwaar beroep minder dan 35.000 euro verdient en dat dit daarom een goed criterium zou zijn. Voor de marktsector zou dat nog kunnen opgaan, maar niet voor de collectieve sector en zeker niet voor de politie, aldus Van de Kamp.