Wüst: "Zorgen om ploegenachtervolging"

Ireen Wüst heeft zich de afgelopen twee dagen al op twee afstanden geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver. Zowel op de 1.500- als de 3.000 meter was ze het snelste. Toch heeft de schaatsster iets om zich zorgen te maken, namelijk de ploegenachtervolging.

"Ik zit zeker in Vancouver en Diane (Valkenburg, red.) zo te zien ook. Maar ja: met zijn tweeën kan je geen achtervolging rijden," zei Wüst, die de laatste jaren van de ploegenachtervolging een hoofddoel had gemaakt. "Je hebt er toch echt minimaal drie nodig en idealiter gaan er vier mee, dan heb je er nog één als back-up en kunnen de beste schaatssters rijden."

Eén van de rijdsters die de ploeg verder kan vervolledigen is Renate Groenewold. Die zakte vandaag compleet door het ijs op de 3.000 meter, maar heeft dankzij de reglementen van de KNSB nog een kans op deelname aan de Spelen. Op de 'geschoonde lijst' is zij immers als derde geëindigd en legt zij beslag op de laatste plek in de aanwijsvolgorde van de prestatiematrix, waardoor ze als derde rijdster mee zou kunnen.

Daarnaast heeft de schaatsbond na het kwalificatietoernooi ook nog een aanwijsplek in de hand voor een schaatsster die zich niet op het OKT heeft weten te kwalificeren. Volgens Wüst is het voor haar duidelijk wat er met die plaats moet gebeuren. "De ploegenachtervolging is een discipline waarop Nederland een reële medaillekans heeft. De KNSB moet die aanwijsplek gebruiken om de ploeg te versterken."

De TVM-rijdster liet daarbij meteen de naam van ploeggenote Paulien Van Deutekom vallen. "Paulien is natuurlijk mijn maatje, dus het zou fijn zijn om haar erbij te hebben. Zij liet in Salt Lake City ook zien dat zij het onderdeel goed aankan."