Penisoperatie mislukt, arts geschorst

Een Belgische plastisch chirurg mag een jaar lang zijn beroep niet uitoefenen. Die straf is hem opgelegd door het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg. Aanleiding is een operatie aan de penis van een man uit Maastricht die niet goed verliep. 

De patiënt, die lijdt aan de zenuwaandoening Melkersson-Rosenthal, een zeldzame ziekte die zwellingen veroorzaakt, ging voor een second opinion bij de arts te rade nadat een collega-arts hem meldde niks voor hem te kunnen doen. Volgens de Belgische arts was het wel degelijk mogelijk iets aan de opgezwollen penis van de man te doen. Hij ging over tot een operatie, welke mislukte.

Later bleek de arts een dergelijke operatie nog nooit uitgevoerd te hebben. Toen de klachten aanhielden, werd de arts door zowel de patiënt als de inspectie voor de gezondheidszorg voor het tuchtcollege gesleept. De arts, die werkte voor de Reinaertkliniek in de Limburgse hoofdstad, bleek niet als plastisch chirurg in Nederland geregistreerd te staan en was volgens het college dan ook niet bevoegd een dergelijke ingreep te verrichten.

Met dank aan Hans26 en loeki_de_leeuw voor de submit.