Laatste handelsweek begint in de plus

De Amsterdamse beurs is vandaag met winst aan de laatste handelsweek van dit jaar begonnen. Positieve cijfers over de Amerikaanse en Japanse economie gaven de koersen een duwtje in de rug. "Overal vandaan komen iets betere berichten", aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor.

De AEX-index noteerde een klein half uur na de opening 336,06 punten. Dat is een winst van 2,46 punten ofwel 0,7 procent. De MidKap-index kreeg er 0,2 procent bij en stond op 506,78 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden winsten tot 0,8 procent.

De Duitse DAX-index steeg tot boven de 6000 punten. Dat is voor het eerst sinds in september vorig jaar de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel.

De hogere opening volgt op een positieve week in aanloop naar Kerstmis. Donderdag reageerden de Amerikaanse beurzen gunstig op meevallende cijfers over de aanvraag van uitkeringen en orders van duurzame goederen. Ook de uitgaven voor de kerst, gemeten door creditcardmaatschappijen, bleken iets hoger dan verwacht, aldus Geerken.

Geerken wijst verder op de oplopende grondstofprijzen, die vandaag de koersen op de Aziatische beurzen opdreven. In Amsterdam noteerde staalconcern ArcelorMittal een plus van 1,4 procent. Vanuit Japan kwam verder een positief cijfer over de Japanse industriële productie. Die bleek in november met 2,6 procent te zijn gestegen.

Topman Gerard Kleisterlee van Philips liet afgelopen weekeinde in de Belgische krant De Tijd weten dat hij voor dit jaar een nettowinst verwacht. De omzet zou echter wel dalen ten opzichte van 2008. Philips noteerde in het eerste half uur na de opening circa 1,2 procent hoger.

De volumes blijven deze week, in aanloop naar het nieuwe jaar, veel lager dan in de rest van het jaar. De beurs in Amsterdam sluit donderdag na een halve dag en blijft vrijdag dicht. Morgen komen vanuit de Verenigde Staten verscheidene macrocijfers, onder meer een definitief cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in december. Geerken verwacht echter "weinig schokkende berichten".
Submitter:  Bron: ANP