Rogge: Doping zal nooit verdwijnen

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft in de Belgische krant De Morgen teruggekeken op het jaar 2009. In dit jaar werd hij herkozen als voorzitter, werden de Zomerspelen van 2016 toegewezen aan Rio de Janeiro, was er weer veel gebeurd op dopinggebied en was er kritiek vanuit de wielerwereld op het veranderde olympische programma op de baan.

Bij zijn herverkiezing kreeg de Belg Rogge 88 stemmen voor, één tegenstem en waren er drie onthoudingen. "Dat er 88 IOC-leden voor mij gestemd hebben, is een teken van vertrouwen. Het feit dat er drie onthoudingen en één tegenstem waren, is een teken dat ik het nog beter kan doen", meent Rogge. "Ik ben herkozen op basis van wat ik al gedaan heb: tegen doping gewerkt, de strijd aangegaan tegen illegaal gokken, de arbitrage verbeterd en de financiële basis versterkt. We hebben ook heel goede Spelen gehad onder mijn mandaat."

In de volgende vier jaar wil Rogge zich richten op de strijd tegen illegaal gokken. "Wat het gokken betreft, hebben we geen problemen gezien op de Spelen in China. Maar we moeten niet naïef zijn. Vroeg of laat komt dat er ook op de Spelen. Vandaar dat we preventief te werk gaan." Ook de voortgaande strijd tegen doping staat hoog op de prioriteitenlijst van Rogge. "Of we de strijd tegen doping aan het winnen zijn? Ik denk dat we erop vooruit gaan, maar doping zal nooit verdwijnen. Doping is voor de sport, wat criminaliteit is voor de samenleving. Er zullen er altijd zijn die willen valsspelen."

Verder werd in 2009 het olympisch programma voor de baanwielrenners veranderd, iets wat Rogge veel kritiek opleverde vanuit Belgische hoek. De Belgen zouden wellicht een medaille minder behalen, maar dat is niet iets waar Rogge zich mee bezig hield. "Dan zou ik geen goede voorzitter zijn. De beslissing om het baanwielrennen op de Spelen bij te stellen, kwam er om de sport aantrekkelijker te maken. Kortere en dynamische nummers, die we beter in beeld kunnen brengen. Kenny De Ketele zegt dat ik het baanwielrennen dood maak? En waarom zou hij niet kunnen uitblinken in het omnium? Dat hij me dat eens uitlegt. Er zijn vijf proeven, is dat de dood van de sport?"