'CDA is tegen belastingverhogingen'

Premier Jan Peter Balkenende vindt het niet verstandig om de belastingen te verhogen om daarmee het financiële gat van de overheid te dichten. Balkenende staat hiermee lijnrecht tegenover de PvdA die meer belastingen wil ophalen en minder wil bezuinigen.

Balkenende doet zijn uitspraken in een interview met De Telegraaf. Over de lastenverzwaring zegt de premier: "Daar kun je ideologisch over denken, maar laat ik het even puur economisch bekijken. Economen zijn het erover eens dat belastingverhogingen contraproductief werken." 

Ook het idee van de PvdA, om een toptarief van 60 procent inkomstenbelasting in te voeren vindt de premier niets. "Met een belastingschijf van 52 procent zitten we in Nederland al bij de hoogste tarieven in Europa. En dat niveau wordt in Nederland ook nog eens vrij snel bereikt."

PvdA-leider Wouter Bos zou het zelfs met Balkenende eens moeten zijn, vindt de premier: "Niemand kan om deze zaken heen." Over de verschillende inzichten laat Balkenende niet veel los. "Natuurlijk hebben we een verschillende sociaal-economische visie. Maar we hebben veel samen gedaan."