Uitspraak in zaak bende loverboys

De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak in het proces tegen een vermeende bende loverboys en pooiers. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder celstraffen tot dertien jaar geëist.

De verdachten zouden meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Justitie eiste tegen de drie hoofdverdachten de hoogste straf. Youssef O. (38) moet, als het aan het OM ligt, dertien jaar de cel in, Megmet O. (28) tien jaar en diens broer Murat O. (23) zes jaar. Drie handlangers hoorden vier, twee en een jaar cel tegen zich eisen, waarvan respectievelijk een jaar, zes maanden en nog eens zes maanden voorwaardelijk.

De 'pooierboys', zoals justitie hen noemde, zouden hun slachtoffers hebben ingepalmd en een relatie met hen zijn begonnen. In sommige gevallen zouden ze contact met de vrouwen hebben gezocht via internetsites. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Volgens het OM hebben de verdachten enorm veel geld verdiend met hun activiteiten. Ze zouden dat hebben witgewassen via het autobedrijf van de broers O. of door grote bedragen cash op de rekeningen van familieleden te storten. De officier van justitie zei dat ze gaat proberen het geld af te pakken.

update: 15.30 uur 

De rechtbank heeft celstraffen tot zes jaar opgelegd aan de bende. De hoogste straffen gingen naar Youssef O., die zes jaar cel kreeg, Megmed O., vijf jaar, en zijn broer Murat O., vier jaar.

De rechter achtte bewezen dat de mannen meerdere vrouwen hebben misleid of gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Het vonnis van de rechtbank valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat pleitte eerder voor straffen tot dertien jaar celstraf. Aan de straf die kan worden opgelegd is volgens de rechtbank echter een maximum verbonden. Ook heeft ze bij het bepalen van de straffen rekening gehouden met onder meer de duur van de uitbuiting en het aantal slachtoffers.


  (foto: ANP)