Nys pakt WB-zege in het besneeuwde Kalmthout

Sven Nys is de winnaar geworden van de werelbekerveldrit in Kalmthout. Nys reed in de sneeuw een inhaalrace na enkele valpartijen en technisch maleur, maar wist in de laatste ronde weg te rijden bij nummer twee Zdenek Stybar. Niels Albert werd derde.

De renners gingen een het besneeuwde Kalmthout van start. Klaas Vantornhout nam in zijn thuisland in de eerste ronde de leiding. Wereldkampioen Niels Albert probeerde de achtervolging in te zetten, maar de sneeuw maakte het moeilijk om zijn landgenoot Sven Vantourenhout in te halen.

Sven Nys raakte al snel op achterstand door een lekke voorband en moest een koerst lang in de achtervolging op het, doorgaans, snelle parcours. Door de sneeuw kwamen de Tsjechen bovendrijven, die gewend zijn om in dit soort omstandigheden te rijden. Naast Zdenek Stybar waren ook Radomir Simunek junior en Bina voorin het veld te vinden.

De leiding werd in de vierde ronde overgenomen door Vantourenhout, die een kleine marge had op een achtervolgend groepje met Simunek en Albert. Simunek ging in de achtervolging hard onderuit bij de trappen en kwam op zijn dijbeen terecht en stapte direct uit koers.

Halfkoers nam Stybar het heft in handen en nam een voorsprong op een groepje van vier man, waarbij later ook Nys weer kon aansluiten. Nys en Albert bleken het snelste van de achtervolgers en reden weg van de rest.

Het weer werd er niet beter op in Kalmthout. Terwijl de sneeuw met bakken uit de hemel bleef komen ging Nys alleen alleen op zoek naar Stybar. Met nog twee ronden te gaan had hij een achterstand van acht seconden. De voormalige wereldkampioen kwam echter snel dichterbij en wist nog voor het eind van de ronde aansluiting te vinden bij de Tsjech.

Nys reed de Tsjechische kampioen in de laatste ronde voorbij, maar ging daarna onderuit. Stybar en ook Albert konden weer aansluiten. Al snel sloeg Nys weer een gaatje en won de koers, voor Stybar en Albert, die wel de leiding behield in het klassement. Gerben de Knegt werd beste Nederlander op plaats tien.

Submitter:  Bron: FOK!sport