'Laura vloog niet vanuit Nederland'

Laura Dekker heeft geen gebruik gemaakt van een Nederlandse luchthaven toen ze naar Sint Maarten vertrok. Dat is gebleken uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee, zo heeft een woordvoerder vandaag gemeld. Waar het 14-jarige meisje dan wel is vertrokken, weet de marechaussee niet.

Laura, die solo de wereld rond wil zeilen, maar daar tot nu toe door Bureau Jeugdzorg van is weerhouden, werd vrijdag als vermist opgegeven. Gisteren liet ze aan haar woordvoerster weten dat ze op Sint Maarten zit.

Wanneer een minderjarige onbegeleid reist, moet die documenten bij zich hebben die bewijzen dat daarvoor toestemming is gegeven, bijvoorbeeld door een ouder of voogd. De marechaussee controleert daarop bij de paspoortcontrole. Deze werkwijze geldt volgens de woordvoerder van de marechaussee voor alle Schengenlanden.

Een KLM-woordvoerster stelde vandaag dat het in principe onmogelijk is voor een 14-jarige om onbegeleid en zonder de benodigde documenten van Schiphol te reizen. "Omdat alle inchecksystemen haar zouden weigeren." De zegsvrouw doelde daarmee op het inchecken, het inleveren van bagage, paspoortcontrole en controle bij de gate