Auschwitzbord terug

De politie in Polen heeft het ijzeren bord 'Arbeit macht frei' uit het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz teruggevonden. Vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar zijn in het noorden van het land opgepakt, berichtten Poolse media vandaag. Het bord is in drie stukken gesneden nadat het vrijdag werd gestolen. Het motief voor de diefstal in Zuid-Polen is nog onbekend.

Polen loofde een beloning uit van 115.000 zloty (ruim 27.000 euro) voor de tip die tot de vondst zou leiden. De beloning was uitgeloofd door het Auschwitz-museum, de politie en mensen die anoniem willen blijven.

De spreuk bij de ingang moest gedeporteerde Joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was.

De diefstal schokte velen. De voorzitter van het Israëlische Yad Vashem-instituut, Avner Shalev, noemde de diefstal een oorlogsverklaring. "Ik neem aan dat het om neonazi's gaat", aldus de voorman van het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De voorzitter van het Poolse Hogerhuis, Bogdan Borusewicz, noemde het voorval "bedroevend en pijnlijk".

  (foto: ANP)