Hoogste waterval van naam veranderd

De Salto Angel (Angel Falls) in het zuidoosten van Venezuela heten nu Kerepakupai Meru. Dit heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez vandaag in zijn eigen wekelijkse televisieshow gezegd.

De waterval is circa een kilometer hoog. Hij werd buiten de regio bekend door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Jimmie Angel (1899-1956) die met een vliegtuig in november 1933 de merkwaardig lange stroom water van de berg Auyantepui naar het dal waarnam. Chávez zette uiteen dat de waterval er ook al was voor Angel die 'ontdekte' en dat hij daarom een inheemse, indiaanse naam krijgt.

Angel ging in 1937 met een groepje bekenden in een vliegtuig terug naar de waterval om die nader te bekijken. Maar daarbij raakte het vliegtuig bij de mislukte landing onherstelbaar beschadigd. Het gezelschap moest een tocht van elf dagen door de jungle terug naar de bewoonde wereld maken. Angel werd daarmee een beroemdheid in Venezuela. Het wrak van het vliegtuig is in 1970 van de berg gehaald, hersteld en in een museum geplaatst. Een replica van het toestel is later bovenaan de waterval gezet.

Het landschap in de streek van het Nationaal Park Canaima waar de waterval zich bevindt, inspireerde onder andere de Britse schrijver Arthur Conan Doyle voor zijn roman The Lost World. Canaima speelt ook een rol in de animatiefilm Up.