KNMI: weeralarm wegens sneeuwjacht

Het KNMI heeft zondag iets na 10.30 uur een weeralarm afgegeven. "In een groot deel van het land sneeuwt het matig tot zwaar. Verder staat er veel wind en hebben we te maken met sneeuwjacht. De sneeuw en de overlast houden tot in de middag aan", aldus het weerinstituut.

Sneeuw levert de grootste problemen ook als het ook hard waait en vooral als het vriest. Bij een krachtige tot harde wind, windkracht 6 of 7, is tijdens sneeuwval met minder dan 200 meter zicht sprake van een ware sneeuwjacht. De stuifsneeuw, die bij temperaturen onder nul in kieren en gaten doordringt, leidt tot grote overlast: het verkeer en openbaar vervoer worden ontwricht en wegen raken versperd door ophopingen en duinen van sneeuw. In een sneeuwjacht is het zeer onaangenaam, zeker bij temperaturen ver onder nul. Bovendien vermindert het het zicht, afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw. 

Sneeuw en zeker een sneeuwjacht is zeer belemmerend voor het verkeer. Het KNMI geeft bij sneeuw extra waarschuwingen uit. Bij een sneeuwjacht of sneeuwstorm, waarin minstens windkracht 6 wordt bereikt en het zicht minder dan 200 meter is, gaat een Weeralarm uit, zo mogelijk voorafgegaan door een voorwaarschuwing. Sneeuwval of driftsneeuw bij windkracht 8 of meer wordt een sneeuwstorm genoemd, zoals de blizzards in Canada en de Verenigde Staten. 

Update 13.53 uur
Veel A-wegen zijn ook glad en bij veel wegen is er slechts 1 baan beschikbaar. De ANWB raadt iedereen aan die niet weg hoeft niet de auto te pakken.


sneeuwval  (foto: ANP)