Zweden legt zich neer bij ondergang Saab

Ook al hadden veel Zweden gehoopt dat het nog goed zou komen met het van oorsprong Zweedse automerk Saab, zij zijn niet verbaasd dat dat niet is gelukt. Dat is de teneur in de Zweedse kranten vandaag.

Gisteren maakte General Motors (GM) bekend dat het niet gelukt was op tijd een overnamekandidaat te vinden voor het merk en dat het afgebouwd zal worden.

De Zweedse premier Frederik Reinfeldt zei vandaag na terugkomst uit Kopenhagen niet verrast te zijn dat het niet gelukt is om een koper te vinden voor Saab. Hij wijt dat aan het feit dat GM het verlieslatende Saab niet wist te transformeren tot een succesvol merk. GM was sinds 2000 volledig eigenaar van Saab.

Verder zei Reinfeldt dat hoop en nostalgie af en toe het beeld van de Zweden over de hachelijke situatie waar Saab zich bevond vertroebelde. "We wilden zo graag dat het goed zou gaan, we spraken zo graag over de Saab-auto's waar we in reden maar de waarheid - en dat mag bijna niet gezegd worden - is dat het bedrijf bloedde."

"Het is tragisch maar niet totaal onverwacht", schrijft de Göteborgs-Posten. Waarbij het opmerkt dat Saab in de twintig jaar dat het onderdeel uitmaakte van GM zelden winstgevend was. Volgens de Zweedse premier slechts een jaar.

In de meeste krantencommentaren krijgt GM de schuld van de teloorgang van het merk en niet de Zweedse overheid, ook al schoot die Saab niet te hulp met geld. "De overheid heeft gedaan wat ze kon door een verkoop van het merk te steunen en open te staan voor het afgeven van garanties op leningen", aldus Svenska Dagbladet.

De Zweede regering heeft beloofd de 3400 werknemers in Saab's thuisbasis Trollhaettan en de toeleveranciers te helpen.