Doden bij opblazen monument Georgië

Een meisje van zeven en haar moeder zijn vandaag omgekomen, toen een monument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog in de Georgische stad Koetaisi werd opgeblazen. Georgische media meldden dat verscheidene mensen gewond raakten. Volgens openbaar aanklager Moertas Sodelawa zijn bij het werk de veiligheidsvoorschriften geschonden.

Rusland had bij Georgië geprotesteerd tegen de vernietiging van het monument. Het meende dat de regering in Tbilisi te weinig respect had voor de Georgiërs die in de strijd tegen de nazi's 'schouder aan schouder met hun broedernaties' hebben gevochten, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou het noemde. De Georgische regering wees de kritiek van de hand. Het monument van 46 meter hoog zou slechts worden verplaatst, zo werd gezegd. Het had in de jaren negentig flinke schade opgelopen en moest daarom worden gerestaureerd.

De betrekkingen tussen Rusland en Georgië zijn gespannen sinds de oorlog tussen beide landen in augustus 2008. Het conflict ging over Zuid-Ossetië, een gebied in Georgië dat zich met steun van de Russen onttrokken heeft aan het gezag van Tbilisi.