Uitslag AFC Ajax - RSC Anderlecht

Ajax is in de Europa League in eigen huis hard onderuit gegaan tegen Anderlecht. De Amsterdammers verloren met 1-3 van de Belgen.

Ajax begon zwak aan de wedstrijd en misschien is dat nog wel erg zwak uitgedrukt. De Amsterdammers voetbalden dan wel zonder Luis Suárez en Demy de Zeeuw maar maakten geen enkele kans tegen Anderlecht. De Belgen stonden na 22 minuten al met 2-0 voor dankzij tweemaal een kopbal van Lukaku. Bij beide doelpunten waren de verdedigers Gregory van der Wiel en Oleguer van Ajax niet erg oplettend. Vlak voor rust wist Anderlecht ook nog de score op 0-3 te brengen door opnieuw onoplettendheid van de Amsterdamse verdediging. Het Amsterdamse publiek zong de vanwege kleine kwetsuren afwezige Suárez en De Zeeuw toe en gaf de elf man die op het veld stonden na het rustsignaal een striemend fluitconcert.

De melding van de stadionspeaker dat er geen wijzigingen hadden plaatsgevonden in de rust betekende weer een fluitend begin van de tweede helft. Vermoedelijk wil Martin Jol toch kijken of het elftal wat het veld betrad voor rust zich kon revancheren voor het beschamende spel voor rust. Na 47 minuten kwam de eerste kans voor Ajax na een snelle combinatie echter bleek al snel Marko Pantelic buitenspel te staan. Ook De Jong kreeg nog een behoorlijke mogelijkheid maar doordat de bal een rare stuit had verdween de bal ruim over het doel van Anderlecht. Uit een vrije trap die Ajax kreeg door een handsbal kwam het doelpunt van de Amsterdammers. Emanuelson kreeg de bal van Siem de Jong en wist uiteindelijk met een mooie effectbal keeper Proto te verschalken.

Uiteindelijk kregen Luis Suárez en Demy de Zeeuw niet de hele wedstrijd rust, want Martin Jol gaf beide spelers nog een tiental speelminuten. Deze minuten waren voor Ajax niet voldoende om dichterbij de Belgen te komen. Ondanks een aantal redelijke kansen waarvan vooral de laatste van Dennis Rommedahl het noemen waard is. De Deen schoot vanaf een meter of twintig keihard op de paal, maar er kon verder geen vervolg meer aan gegeven worden. Zo eindigde de laatste thuiswedstrijd van Ajax in 2010 in een deprimerende 1-3 nederlaag