Wickmayer krijste hele hotel bij elkaar

Tennisster Yanina Wickmayer heeft tegenover Sporza toegegeven dat ze de where-abouts niet heeft ingevuld. De Belgische zegt onwetend te zijn geweest over het systeem en zo tegen een schorsing van een jaar te zijn aangelopen. Van opgeven wil ze echter niet weten.

"Het zijn heel lastige dagen geweest, het nieuws is heel hard aangekomen. Het duurt wel even om dit door te slikken. De vlucht van Bali naar huis was ook niet soepel, want ik ben onderweg ziek geworden," meldde Wickmayer. "Om 2 uur 's nachts heb ik het nieuws vernomen. Papa heeft mij wakker gemaakt. Hij weende en ik denk dat ik het hele hotel bijeengekrijst heb. Ik denk dat ik twee dagen niet ben gestopt met wenen."

Wickmayer zegt dat het verhaal in november en december 2008 begonnen is toen ze aan het trainen was in Zwitserland. Zo heeft ze enkele belangrijke aangetekende stukken die voor haar bestemd waren gemist. "In januari zat ik in Australië en niemand had mij gezegd dat ik iets moest invullen. Je zou toch denken dat ze een 19-jarige op de hoogte zouden brengen. Van de Belgen heb ik in Australië vernomen dat er zo'n systeem was. Maar van iemand anders hoorde ik niets. Midden februari heb ik dan zelf op internet rondgezocht."

"Ik heb dan het juiste e-mailadres gevonden en heb meerdere e-mails gestuurd met vragen over de werking van het systeem. Maar als je logingegevens zes keer gereset worden, wordt het allemaal verwarrend. In juni heb ik dan gebeld en gevraagd om het me uit te leggen. Sindsdien ben ik ook elke dag in orde geweest. Ik heb geen enkele dag gemist en heb alles altijd op tijd ingevuld."

De Belgische is voor een dergelijk systeem, omdat het bedriegers in de sport aanpakt. "Maar een beetje begeleiding in het begin zou wel mogen. Ik wil ook benadrukken dat ik nooit een controle heb gemist of geweigerd en dat ik op toernooien al veel gecontroleerd ben. Dit jaar al zo'n 10 à 15 keer. Ik vind het dan ook jammer dat mijn naam nu naast doping wordt gezet." Ze zal nu in België, op Europees niveau en bij het tribunaal TAS beroep aantekenen tegen haar straf.

Wickmayer gaat als de schorsing blijft staan waarschijnlijk toch door met tennissen. "Het zal een reden te meer zijn om te bewijzen dat ik het aankan, dat ik er keihard voor gewerkt heb en weer naar de top kan klimmen. Het zal misschien heel lang duren en ik zal een jaar in diepe putten zitten. Maar ik ben geen opgever en heb al wel erger meegemaakt."