[WB] Terugblik Berlijn

Dit weekend werden de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen verreden in Berlijn. Hieronder een terugblik.

Opvallende afwezigen in Berlijn waren de Canadese sprinters Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland. Het duo kwam vorig seizoen zwaar ten val in Berlijn en zijn van mening dat de luchtkussens bij de schaatsbaan niet veilig zijn.

De eerste afstand op de vrijdag was de 500 meter voor de mannen. Jan Smeekens eindigde daar als achtste en daarmee voldeed hij aan de eisen van NOC*NSF voor deelname aan de Spelen. In december, bij de OKT, kan hij zich definitief plaatsen voor Vancouver. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaan Kang-seok Lee die met 34,80 als enige onder de 35 seconden bleef. Simon Kuipers kwam ten val en voor hem was het einde weekend. Martina Sábliková won op indrukwekkende wijze de 3.000 meter bij de vrouwen. Met een tijd van 4.00,75 verbeterde ze het baanrecord van Renate Groenewold met bijna twee seconden. De Nederlandse vrouwen konden geen potten breken. Beste Nederlanse was Ireen Wüst op plek elf. De eerste dag werd afgesloten met de 1.000 meter voor mannen en daarin toonden Mark Tuitert en Jan Bos, allebei al een nominatie op zak, vormbehoud voor de Spelen. Shani Davis was echter een klasse apart. Met een tijd van 1.08,53 reed hij een nieuw baanrecord en was hij de enige die onder de 1.09 bleef.

De tweede dag ging van start met de 500 meter voor vrouwen. De winnaar van de wereldbeker van vorig seizoen, Jenny Wolf, moest nu genoegen met het zilver. De Chinese Beixing Wang zegevierde in een tijd van 37,85. De Nederlandse vrouwen deden het goed. Annette Gerritsen werd vierde, Margot Boer vijfde en Marianne Timmer reed de zevende tijd. Op de 5.000 meter bij de mannen deed Sven Kramer wat van hem werd verwacht, namelijk winnen. Met een tijd van 6.14,69 stelde hij deelname aan de Winterspelen volgend jaar veilig. Bob de Jong (3e), Carl Verheijen (4e), Wouter Olde Heuvel (5e) en Koen Verweij (7e) wisten zich ook bij de beste acht te rijden. Marianne Timmer werd op de 1.000 meter bij de vrouwen derde. Daarmee voldeed ze, net als Margot Boer en Annette Gerritsen, aan de eisen van de NOC*NSF. Het drietal kan zich bij het OKT volgende maand definitief plaatsen voor de Spelen. De Canadese Christine Nesbitt zegevierde op de kilometer in een tijd van 1.15,41.

Jenny Wolf revancheerde zich op zondag voor de nederlaag die ze de dag er voor leed op de 500 meter. De Duitse kwam tot een tijd van 37,52 en dat was een nieuw baanrecord. Beste Nederlandse was Annette Gerritsen die met een tijd van 38,27 derde werd en net Margot Boer voorbleef. De tweede 500 meter bij de mannen van het weekend werd een prooi voor Tucker Fredericks. Met een tijd van 35,06 bleef hij de twee Lee's voor. Net als op de vrijdag was Jan Smeekens de beste Nederlander. De Nederlands kampioen werd tiende in 35,35. Christine Nesbitt evenaarde op de 1.500 meter bij de vrouwen het baanrecord van Anni Friesinger, 1.55,54. Margot Boer was met de vijfde tijd de beste Nederlandse. De laatste afstand van het weekend was de 1.500 meter bij de mannen. Shani Davis won de schaatsmijl op imponerende wijze met 1.44,47. Hij evenaarde daarmee het wereldrecord op een laaglandbaan en verbeterde het baanrecord van Enrico Fabris met ruim een seconde. Stefan Groothuis werd met 1.45,97 vierde en greep daarmee net naast het podium.

Submitter:  Bron: FOK!sport