Uitslag Dinamo Zagreb - Ajax

Ajax heeft een goede stap gezet in de richting van de volgende ronde van de Europa League. De Amsterdammers wonnen met 2-0 van Dinamo Zagreb. De Kroaten beëindigden de wedstrijd uiteindelijk met negen man.

In de openingsfase wisten de Amsterdammers de beste mogelijkheden te creëren maar dit leverde niet veel op. Ook Dinamo Zagreb kwam een aantal maal in de buurt van het Amsterdamse doelgebied. Ajax kreeg na een overtreding op Luis Suárez een vrije trap een meter of twintig vanaf het doel van Butina. Urby Emanuelson gaf deze vrije trap precies op maat voor Marko Pantelic en deze wist de bal onberispelijk achter de keeper van Zagreb te schieten. Ook Zagreb kreeg een behoorlijke kans via Sivonjic maar deze werd makkelijk gepakt door Maarten Stekelenburg.

Dinamo wist hierna nogmaals gevaarlijk voor het doel te komen maar door diverse omzwervingen liep deze kans uiteindelijk op niets uit. De Amsterdammers konden uit de tegenstoot niet echt veel gevaar stichten. Het gevaar kwam wel uit een hoekschop van Ajax die gevaarlijk werd doordat Jan Verthongen over de bal stapte en de bal aan Siem de Jong liet. Butina kon die inzet keren en zorgde daarmee voor opnieuw een hoekschop die minder gevaar wist te brengen. Na ruim een half uur wedstrijd mocht Dinamo Zagreb met tien man verder. Cufré vond het nodig zijn elleboog te planten op het hoofd van Suárez onder de ogen van scheidsrechter Dean. Dean besloot hierna dat Cufré het veld mocht verlaten.

De vrije trap van Ajax leidde een tegenaanval in van Dinamo Zagreb. Siem de Jong speelde de bal iets te zacht terug op een ploeggenoot. Tomecak wist hiervan te profiteren en schoot de bal op Sivonjic. De aanvaller schrok vermoedelijk zo van de kans die hij kreeg opgelegd dat hij niets anders dan een slap balletje op Stekelenburg wist af te vuren. Vijf minuten voor rust kreeg Ajax weer een behoorlijke kans maar Demy de Zeeuw schoot de bal op de keeper. De doelverdediger hervatte het spel snel en door een fout van Pantelic kreeg Dinamo weer een mogelijkheid, maar opnieuw wisten de Kroaten deze niet te verzilveren. Door de rode kaart was Dinamo genoodzaakt te wisselen. Krunoslav Jurcic besloot Morales naar de kant te halen voor Barbaric.

In de blessuretijd van de eerste helft was het wel raak voor de Amsterdammers. Een fout van Dinamo-verdediger Lovren zorgde ervoor dat Luis Suárez wat meer tijd had om de bal voor het doel te geven. De Zeeuw kwam gemakkelijk voorbij Barbaric en wist de bal in het net te koppen. De Amsterdammers konden dus met een gerust hart gaan rusten en in de tweede helft mogelijk een stapje minder doen in verband met de topper komende zondag tegen FC Twente.

De tweede helft begon wat mat. Beide ploegen moesten blijkbaar weer even wennen aan het veld. Dinamo kreeg een aantal kleine mogelijkheden en Ajax via onder andere Suárez een grote kans. De Uruguayaan kwam alleen voor de doelman maar wist uiteindelijk niet de bal achter Butina te krijgen. Tien minuten later was het opnieuw de Suárez die de aanval zocht. De topschutter kreeg de bal van Pantelic maar kon uiteindelijk de bal niet goed controleren.

Met nog ongeveer een kwartier op de klok kreeg Dinamo Zagreb opnieuw een rode kaart. Calello kreeg zijn tweede gele kaart nadat hij commentaar had op de leiding na een overtreding van hem op Siem de Jong. Ajax kon dus opnieuw eens kijken hoe het voetbalt tegen negen man. Na een overtreding op een Ajacied kreeg Urby Emanuelson wederom een kans vanuit een vrije trap. Emanuelson schoot de bal een meter of achttien vanaf het doel in de bovenhoek maar opnieuw was het de keeper die in de weg lag.

Tien minuten voor het eind kreeg Ajax via Mitchell Donald een honderd procent kans. De Amsterdammer kreeg het echter voor elkaar de bal direct op de keeper van Dinamo te koppen en daardoor de Amsterdammers niet op een 3-0-voorsprong te zetten. Ajax wist nog een aantal maal gevaarlijk voor het doel te komen, via onder andere Suárez en de Jong, maar het net werd niet meer gevonden.

Vooraf werd misschien nog wel gedacht dat Ajax een moeilijke wedstrijd tegemoet ging. Uiteindelijk bleek niets minder waar en was Ajax, mede door twee rode kaarten, de sterkste in Zagreb.