Financiële meevaller voor AZ

Voetbalclub AZ heeft eindelijk weer eens een meevaller te melden. De Hoge Raad heeft besloten dat de ploeg uit Alkmaar geen boete van 900.000 euro aan de belastingdienst hoeft te betalen.

De uitspraak heeft recentelijk in de fiscale nieuwsbrief Viditax gestaan. AZ gebruikte in het verleden een gunstige beleggingsconstructie, waardoor het de aandacht trok van de fiscus. In 1999 en 2000 tekenden spelers en directieleden een contract waarbij ze met geleend geld aandelen kochten bij DSB. Het maximum per contract bedroeg 900.000 euro en kende een looptijd van vijf jaar. Na afloop werd de winst uitgekeerd, waarbij AZ een garantie op het rendement gaf. Tegenvallers kwamen hierdoor voor rekening van de club van Dirk Scheringa.

AZ meldde de garantie pas na afloop van het contract, terwijl de belastinginspecteur vond dat dit bij het begin van het contract had gemoeten. Daarom legde hij de club een naheffing van 6,7 miljoen euro op, alsmede een boete. AZ ging in beroep en hoorde de rechter vonnissen dat de inspecteur gelijk had, maar dat AZ mocht aannemen dat de garantie pas na afloop van het contract gemeld hoefde te worden. Hierop werd de naheffing verlaagd naar 2,5 miljoen euro en ging de boete van tafel.

AZ en staatssecretaris van financiën De Jager gingen in cassatie, maar beiden haalden bakzeil. AZ vindt dit ondanks dat de naheffing niet verlaagd is een meevaller. "Wij hadden voor dit bedrag al een voorziening getroffen," zei directeur Toon Gerbrands die zei dat dit soort constructies niet meer voorkomen bij de Alkmaarders.