Beloning voor tip bord Auschwitz

Polen heeft een beloning van 115.000 zloty (ruim 27.000 euro) uitgeloofd voor de tip die ertoe leidt dat het bord 'Arbeit macht frei' uit het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz wordt teruggevonden. De diefstal eerder deze week heeft vele Polen geschokt. Premier Donald Tusk heeft een onderzoek naar de diefstal gelast.

De beloning is uitgeloofd door het Auschwitz-museum, de politie en mensen die anoniem willen blijven. De diefstal werd gisterochtend ontdekt. Het bord met de spreuk, de cynisch misbruikte titel van een in 1873 gepubliceerde roman van Lorenz Dieferbach, moest gedeporteerde Joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was.

De politie heeft in het zuiden van Polen de controles opgevoerd. In het gebied rond het voormalige concentratiekamp worden op verscheidene plaatsen auto's onderzocht. Ongeveer veertig rechercheurs proberen in het kamp sporen van de dieven te vinden. Ook heeft Polen de hulp ingeroepen van de internationale politieorganisaties Interpol en Europol.

Het gestolen bord  (foto: ANP)