Servië vraagt EU-lidmaatschap aan

De regering van Servië heeft vanmiddag in een door president Boris Tadic bijgewoonde zitting besloten het EU-lidmaatschap aan te vragen. Op een persconferentie zei president Tadic dat EU-voorzitter Zweden de datum zal bepalen waarop dat officieel kan geschieden. Servië wacht volgens de president op een uitnodiging van de Zweden.

Aan de kabinetszitting was een door premier Cvetkovic voorgezeten bijeenkomst van de "Raad voor de Europese Integratie" voorafgegaan. De Raad besloot de regering te adviseren om de Servische kandidatuur voor het EU-lidmaatschap nog vóór het einde van dit jaar formeel in te dienen.

Minister van Buitenlandse zaken Miguel Angel Moratinos van Spanje, dat op 1 januari 2010 het EU-voorzitterschap van Zweden overneemt, had gisteren in Brussel al verklaard ervan uit te gaan dat Servië zich op korte termijn kandidaat zal stellen voor het EU-lidmaatschap.

De ontwikkeling van Servië richting Brussel is in de maand december in een stroomversnelling geraakt. Per 19 december werd de visumplicht voor Servische burgers afgeschaft en het tijdelijk handelsakkoord tussen de EU en Servië werd geratificeerd. Dat laatste werd mogelijk nadat de Nederlandse regering haar verzet tegen de ratificatie had opgegeven.