Vermoorde Poolse priester wordt zalig

De Poolse priester Jerzy Popieluszko, die in 1984 als aanhanger van de verboden vakbond Solidariteit werd vermoord, wordt zalig verklaard. Het Vaticaan heeft vandaag bekendgemaakt dat hij als martelaar voor het geloof is gestorven. Dat betekent dat geen wonder aan hem hoeft te worden toegeschreven, voor hij zalig wordt verklaard.

Het Vaticaan maakte het decreet over de zaligverklaring bekend, nadat paus Benedictus XVI prefect Angelo Amato van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen in audiëntie had ontvangen.

Popieluszko was 37 jaar, toen hij werd vermoord. Hij was geestelijk verzorger van Solidariteit, de eerste onafhankelijke vakbond in het toen communistische Oost-Europa. Popieluszko maakte naam met zijn felle preken tegen de communisten. Op 10 oktober 1984 werd hij vermoord. Zijn lijk werd in de rivier de Wisla gegooid. Drie mannen werden voor de moord tot jarenlange celstraffen veroordeeld, maar profiteerden na enkele jaren cel van een amnestieregeling.

Wanneer de zaligverklaring plaatsheeft, heeft het Vaticaan niet bekendgemaakt. Het staat vast dat de ceremonie in Polen zal plaatshebben