VWA ruimt maandag op 3 bedrijven met Q-koorts

Op drie Q-koortsbedrijven worden maandag de drachtige geiten of schapen geruimd. Morgen gaat een ploeg van de VWA inventariseren hoeveel mannelijke en vrouwelijke dieren er op die bedrijven lopen en hoeveel drachtige exemplaren er zijn.

Het ministerie van LNV wil niet bekendmaken om welke bedrijven het gaat. Wel dat de dieren die moeten worden gedood een kleurtje krijgen zodat ze op de dag van de ruiming makkelijk zijn te herkennen. De geiten krijgen dan eerst een injectie om ze te bedwelmen. Daarna volgt het spuitje om ze te doden. De kadavers gaan dezelfde dag nog naar destructiebedrijf Rendac. De drachtige dieren worden gedood om te voorkomen dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie vrijkomt die dit jaar al bijna 2300 mensen ziek maakte. Zes mensen met Q-koorts zijn overleden .

Op de zestig besmette bedrijven moeten bijna 40.000 dieren worden gedood. De dierenartsen die de ruimingen uitvoeren, werken voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Artsen die op ethische gronden niet willen meewerken aan het euthanaseren van de dieren op de besmette bedrijven, kunnen dat weigeren, aldus LNV.