Chávez beschuldigt Nederland van agressie

De Venezolaanse president Hugo Chávez beschuldigt Nederland van het gezamenlijk met de Verenigde Staten voorbereiden van "agressie" tegen Venezuela. Chávez zei dat de Verenigde Staten Aruba en Curaçao met toestemming van Nederland "tot de tanden" bewapenen.

Chávez haalde gisteren uit naar Nederland op de klimaattop in Kopenhagen in een toespraak voor linkse organisaties. Volgens de linkse president hebben Amerikaanse militairen als voorbereiding op een mogelijke invasie van Venezuela inlichtingenofficieren, oorlogsschepen en spionagevliegtuigen overgebracht naar Aruba, Curaçao en Bonaire. Chávez stelde dat de drie eilanden in de territoriale wateren van Venezuela liggen. De Venezolaanse staatszender Venezolana de Televisión zond de speech uit. De Venezolaanse krant El Nacional deed verslag van de toespraak.

Chávez deed een oproep aan de Europese Unie om een gewapend conflict te helpen voorkomen. Hij zei dat Nederland lid is van de Europese Unie en dat hij daarom graag wil weten hoe Brussel over de kwestie denkt.

Ruim twee jaar geleden wekte Chávez in een toespraak de indruk dat hij aanspraak maakt op de Nederlandse Antillen en Aruba. De president zei dat hij onderzoek wil laten doen naar de noordgrens van Venezuela. Volgens de president zou alles wat zich binnen 200 zeemijl ten noorden van Venezuela bevindt bij dat land horen. De Nederlandse Antillen en Aruba liggen nog geen 40 zeemijlen ten noorden van Venezuela.

Chávez liet al eerder weten dat hij vreest voor een Amerikaanse militaire actie tegen zijn land. Hij ligt in de clinch met de Colombiaanse president Alvaro Uribe, omdat die meer Amerikaanse militaire bases in Colombia wil toestaan.


 Chávez: Nederland agressief (foto: ANP)