Bende Bulgaarse kidnappers opgerold

De Bulgaarse politie heeft vandaag een criminele bende opgerold die verantwoordelijk wordt gehouden voor tientallen ontvoeringen in de laatste twee jaar. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder wie de vijf vermoedelijke leiders, zo meldde de politie.

De actie, die tot in de avond voortduurt, begon vanochtend in alle vroegte met invallen in het hele land. In huizen in de omgeving van Sofia ontdekten agenten twee geluidsdichte kamers die speciaal waren ingericht om slachtoffers vast te houden. In een van de kamers zijn bloedsporen gevonden. Ook zijn wapens, geld en creditcards in beslaggenomen.

Volgens officiële cijfers zijn dit jaar in Bulgarije 23 mensen ontvoerd, een verdubbeling ten opzichte van 2008. Per ontvoering zou gemiddeld 600.000 euro aan losgeld zijn betaald. De ontvoerders hebben het gemunt op zakenlui en hun families. Zo werd in oktober op klaarlichte dag in Sofia de 20-jarige zoon van een zakenman ontvoerd. Hij werd 42 dagen vastgehouden.

Of de bende hierbij betrokken was, is niet bekend. Wel zou ze achter de ontvoering hebben gezeten van Angel Bonchev, de oud-voorzitter van betaald voetbalclub Litex Lovech, en diens vrouw in 2008. De kidnappers hakten twee van Bonchevs vingers af.