Cruciaal overleg op klimaattop

De onderhandelaars op de klimaattop in Kopenhagen moeten vandaag hard aan de slag. Zij hebben tot morgen, de slotdag, de tijd om een onderhandelingstekst op te stellen voor de circa 120 premiers en presidenten die hebben toegezegd naar de top te komen.

Het hoofd van het VN-klimaatbureau Yvo de Boer zei gisteravond dat de komende 24 uur cruciaal zijn. In de afgelopen dagen is in de onderhandelingen geen vooruitgang geboekt. De rijke en arme landen staan lijnrecht tegenover elkaar. Een groep ontwikkelingslanden (de G77) en China willen dat het Kyoto-protocol tegen de opwarming van de aarde wordt verlengd. De Verenigde Staten en Canada streven naar een nieuw verdrag. De Europese Unie wil een nieuw akkoord, maar pas als dat ambitieuzer is dan Kyoto.

De onderhandelingen worden inmiddels geleid door de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. Hij nam het stokje volgens protocol over van de Deense minister Connie Hedegaard van Milieu, omdat steeds meer regeringsleiders zich aanmelden om de top van de Verenigde Naties bij te wonen. De afgelopen dagen hadden Afrikaanse landen kritiek geuit op Hedegaard, omdat zij partijdig zou zijn geweest ten gunste van de geïndustrialiseerde landen.