Dorp blij met komst Guantanamo-gedetineerden

Inwoners van het plaatsje Thomson in de Amerikaanse staat Illinois zijn blij met de overplaatsing van gevangenen uit het detentiecentrum Guantanamo naar een cellencomplex in hun woonplaats. De bewoners verwachten dat de werkgelegenheid fors zal toenemen door de komst van de terreurverdachten naar het dorp dat 550 inwoners heeft.

"Dit is het beste wat ons had kunnen overkomen", stelde voorzitter Julie Hansen van de Kamer van Koophandel in Thomson. Ze wees erop dat er grote behoefte aan banen in de stad is en dat die er wellicht komen door het halen van terreurverdachten uit Guantanamo naar de vrijwel leegstaande gevangenis in Thomson.

Bill Gengenbach, werkzaam bij een krant in de regio, stelde dat Thomson en omgeving zich nooit hebben hersteld van de sluiting tien jaar geleden van een opslagplaats van het leger. "De mensen kijken uit naar de economische impact die de gevangenis zou kunnen hebben", aldus Gengenbach.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en minister van Defensie Robert Gates maakten dinsdag bekend dat de federale regering de gevangenis van Thomson wil gaan gebruiken voor het huisvesten van gevangenen uit Guantanamo. President Barack Obama wil Guantanamo sluiten.