Actie tegen massale doding gezonde geiten

Het plan van het kabinet om preventief te ruimen in de strijd tegen de Q-koorts is niet bij iedereen goed gevallen. De Partij van de Dieren roept het kabinet op om gezonde, drachtige geiten niet te ruimen. Zij zijn daarom een petitie op hun website begonnen met de naam "Stop massale doding gezonde geiten en schapen".

In 2007 werd al bekend wat voor risico de intensieve geitenhouderij vormt voor de volksgezondheid. Door de uitbraak van Q-koorts zijn inmiddels als duizenden mensen ziek geworden en zijn ook al zeker elf mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts. De Partij voor de Dieren beschuldigt het kabinet van 'falend beleid', waardoor de bacterie zich door het hele land heeft kunnen verspreiden. Volgens de partij moeten nu duizenden dieren onnodig gedood worden: iets wat voorkomen had kunnen worden als het kabinet op tijd had ingegrepen, laten zij weten op hun website.

Het kabinet heeft in het verleden de belofte gemaakt nooit meer massaal gezonde dieren te ruimen, maar het lijkt er nu toch op dat er tot ruiming van gezonde, zwangere geiten overgegaan moet worden. Iets wat de dierenlievende partij erg aan het hart gaan. Volgens Marianne Thieme is het ook niet nodig voor de volksgezondheid om de gezonde dieren te ruimen en is dit 'ethisch onaanvaardbaar'. "Wanneer hiertoe wordt overgegaan zal dit ingegeven zijn door economische motieven: er hoeft dan immers niet onderzocht te worden welke dieren wel en niet besmet zijn", laat zij weten.

Met dank aan Mcbastard voor de submit.