"Er is geld te verdienen aan piraterij" aldus EA

Piraterij is al jaren een probleem voor de gamesindustrie. Consoles en games worden gekraakt om zonder betaling toch plezier te kunnen beleven aan het resultaat van jarenlang zwoegen door developers. Net als alle andere developers en distributeurs heeft Electronic Arts ook te maken met dit probleem.

John Riccitiello, de CEO van EA sinds 2007, ziet natuurlijk de piraterij het liefst in zijn geheel verdwijnen. Maar hij heeft wel door dat dit zeker voorlopig nog een utopie is, en er dus ook naar alternatieve methoden gezocht moet worden om met deze diefstal om te gaan. Een van de punten dat gebleken is, is dat consumenten gek zijn op extra content. Een produkt op de markt zetten is stap 1, maar het weggeven of verkopen van DLC wordt op prijs gesteld en dus ook zeer vaak gedownload.

Riccitiello geeft toe dat EA's downloaddiensten allesbehalve perfect in elkaar steken om verschil te maken tussen DLC-downloaders die een legale danwel illegale versie van de game gebruiken. Het is dan ook aan te nemen dat er een flink aantal downloaders van DLC een illegale kopie in bezit hebben, maar toch de extra content willen spelen.

Doordat met name op consoles de DLC alleen via de online stores te verkrijgen is, worden deze dieven dan toch betalende klanten. De manier waarop EA met de hele problematiek om wil gaan vindt hij dan ook beter dan de manier waarop de muziekindustrie het illegaal downloaden aan heeft willen pakken. Deze demoniseert de downloader en deze heeft zich in reactie alleen maar sterker afgekeerd. EA reageert er anders op, accepteert min of meer dat er gewoon illegale games in omloop zijn maar biedt veel extra's aan in de vorm van bijvoorbeeld de Sports community hub en de Bioware social site. Wat Riccitiello uiteindelijk hoopt, is dat mensen die illegale games spelen uiteindelijk toch gaan besluiten om originele games te kopen.

Wat denken jullie, heeft de CEO van EA hier een gezond perspectief en zal dit de gamesindustrie een handje helpen in de strijd tegen de piraterij?