'Besluit bouw Noord-Zuidlijn was fout'

Een enquêtecommissie van de gemeente Amsterdam die onderzoek deed naar het besluit om de Noord-Zuidlijn te bouwen, brengt vandaag een rapport naar buiten. De conclusie luidt dat het besluit nooit had mogen worden genomen.

De commissie heeft veel kritiek op het besluit dat aan alle kanten rammelt. Een aantal conclusies: De politieke wens om de metrolijn te bouwen was belangrijker dan de technische en financiële risico's. De gemeente heeft de risico's niet goed in kaart kunnen brengen, omdat de kennis daarvoor niet in huis was. Ook is het uiteindelijke plan niet door deskundigen beoordeeld. Er is te weinig rekening gehouden met de mogelijke overlast voor omwonenden.

De Noord-Zuidlijn kampt al jaren met tegenslagen, zowel financieel als technisch. Zo kwam een automobilist om het leven nadat een damwandplaat op zijn wagen viel, moesten panden aan de Vijzelgracht een aantal keer ontruimd worden en vallen de kosten keer op keer hoger uit.

In juni van dit jaar adviseerde de commissie-Veerman om door te gaan met de bouw, omdat stoppen 1,7 miljard euro zou kosten.