Brein België bant Kabouter Wesley van YouTube

Pech voor de Weblog, die iedere maandag trouw het nieuwste filmpje van Kabouter Wesley postte. De Belgian Anti-Piracy Federation (BAF), de evenknie van BREIN voor onze zuiderburen, heeft alle filmpjes van de populaire kabouter per direct van YouTube laten halen.

Woestijnvis, dat sinds september wekelijks een aflevering maakt voor hun tv-programma 'Man Bijt Hond', heeft bij BAF aan de bel getrokken om de afleveringen van de videosite te krijgen. Reden hiervoor is dat productiebedrijf Woestijnvis in onderhandeling is met De Wereld Draait Door.

Een ware fan van de chagrijnige kabouter zette na iedere uitzending direct het filmpje op YouTube. Hierdoor werd de Belgische Kabouter Wesley, die vorig jaar begon als stripfiguur in tijdschrift HUMO, ook in ons land razend populair. Nadat enkele afleveringen honderdduizenden keren waren bekeken op YouTube, werd tekenaar Jonas Geirnaert uitgenodigd om bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel te komen zitten. 

Sindsdien is het VARA-programma in onderhandeling over de uitzendrechten van Kabouter Wesley. Reden voor de producent om de filmpjes van internet te laten halen. Volgens Woestijnvis' programmadirecteur Olivier Goris zijn er echter twee redenen om bij BAF aan te kloppen. "Ten eerste omdat we een afspraak hebben met Humo en met Eén dat zij die filmpjes op hun website mogen zetten. Daarnaast is er ook de Nederlandse interesse om de filmpjes over te nemen. De Wereld Draait Door heeft niet gevraagd om actie te ondernemen, maar we merkten toch dat ze het niet leuk vonden", aldus Goris.

De tekenaar heeft er geen problemen mee dat zijn creatie wereldberoemd werd dankzij YouTube, maar kan de actie van Woestijnvis wel begrijpen. "Waarom zou De Wereld Draait Door de cartoon nog tonen als vele kijkers die voordien al op internet gezien hebben?", vraagt Geirnaert zich hardop af.


Kabouter Wesley-fan 60659 is niet blij met BAF