Veroordeelden vervallen minder in oude fouten

Mensen die veroordeeld zijn geweest voor een strafbaar feit, vallen iets minder vaak in herhaling. Het aantal gevallen van zogenoemde recidive is voor het eerst sinds 1997 gedaald, aldus het ministerie van Justitie vandaag. Het gaat om volwassen en minderjarige veroordeelden in de eerste twee jaar na hun straf.

Justitie houdt de ontwikkelingen bij via de recidivemonitor van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum. Van alle volwassenen die in 2006 een penitentiaire inrichting verlieten, kwam circa 54 procent binnen twee jaar alweer in aanraking met justitie. In 2002 was dit nog 59 procent.

Ook het aantal nieuwe contacten met justitie is gedaald. Minister Ernst Hirsch Ballin spreekt van een omslag in de recidivecijfers. "De percentages lijken weliswaar niet spectaculair, maar het is voor het eerst in twaalf jaar dat de recidive afneemt", aldus het ministerie.

Er wordt al langer naar een verlaging van de cijfers gestreefd. In het project 'Veiligheid begint bij voorkomen' is vastgelegd dat het aantal recidives binnen zeven jaar met 10 procent moet dalen.

Bajesklanten komen minder vaak terug  (foto: ANP)