Winnaar Britse X-Factor bekend

De 18-jarige Joe McElderry heeft de Britse versie van X-Factor gewonnen. Hij moest het in de finale opnemen tegen de 25-jarige Olly Murs. Joe trok met 61 procent van de stemmen aan het langste eind en sleept een platencontract in de wacht van 1 miljoen pond.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen", reageerde Joe. "Ik wil iedereen ontzettend bedanken." Joe zong gisteren in de eerste uitzending een duet met George Michael, Don't let the sun go down on me. Robbie Williams zong zijn hit Angels samen met Olly. In de vervolguitzending van vanavond trad ook Paul McCartney op. TV-zender ITV verwacht dat zo'n 20 miljoen Britten beide live-uitzendingen hebben gezien.

De media in Engeland stonden de afgelopen weken vol over de talentenjacht. Dit kwam mede door de kandidaten John and Edward. De slecht zingende en dansende tweeling gaf wekelijks een show weg die veel stof deed opwaaien in Engeland (filmpje). Een maand geleden werden ze weggestemd.

Joe McElderry brengt gelijk een cd-single uit, die hoogstwaarschijnlijk op nummer 1 zal binnenkomen in de Britse hitlijsten. Bij de bookmakers was Joe ook al wekenlang favoriet om te winnen.

Joe zingt zijn single "The Climb".