Google Phone gaat Nexus One heten

Google gaat binnenkort een eigen telefoon presenteren. De telefoon zal de naam Nexus One dragen, dat zegt de Wall Street Journal. Medewerkers van Google kregen deze week prototypes van het toestel mee naar huis. De telefoon lijkt sprekend op de HTC Passion.

Op de officiële blog van Google staat een post over dogfooding, een proces waarbij eigen werknemers het product uittesten om vervolgens het eindresultaat te verbeteren. Het is "een toestel dat innovatieve hardware combineert van een partner met software dat draait op Android", schrijft een Google-medewerker. Andere medewerkers hebben gelekt dat het hier om een Google Phone gaat.

Google heeft tot nog toe alleen maar zijn mobiele besturingssysteem Android aan producenten van mobiele telefoons geleverd. Met de Nexus One wil Google het huidige verkoopmodel doorbreken. Nu worden de meeste mobiele telefoons verkocht via contracten met specifieke telecomproviders. De Nexus One zal geen mogelijkheid hebben voor een simlock of andere beperkingen. Het toestel zal ook gewoon los te kopen zijn.

De versie van Android die op de Google Phone draait is 2.1, de geruchten over deze versie deden zich al langer de ronde terwijl versie 2.0 nog maar net uit is. In versie 2.0 zit onder meer Google Maps Navigation, dat nu nog alleen maar voor de Amerikaanse markt beschikbaar is.

Mogelijk integreert Google in Android een geavanceerde versie van zijn eigen telefoondienst Google Voice.

Het is de bedoeling dat de Google Phone op de Consumer Electronics Show in januari 2010 gepresenteerd zal worden. Google wil mogelijk de telefoon zowel online als in de telefoonwinkels aan de man brengen.

De telefoon in kwestie.